Boek
Nederlands

Voordat het laat wordt

Kader Abdolah (auteur)
Een man keert met een vals paspoort terug naar zijn ouderlijk huis in Iran, maar komt erachter dat het een andere plaats is waar hij naar verlangde.
Titel
Voordat het laat wordt
Auteur
Kader Abdolah
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
348 p.
ISBN
9789044654035 (hardback)

Besprekingen

Een roman over identiteit en het begrip thuis. Kader Abdolah keert terug naar zijn vaderland met een vals paspoort en een andere naam. Hij bereikt zijn ouderlijk huis, maar zijn moeder herkent hem niet. Zij is dement. Hij realiseert zich dat zijn verlangen naar zijn ouderlijk huis misplaatst was. Hij bezoekt het oude familieobservatorium waar zijn voorouders de hemel observeerden. Hij richt zijn blik op de steden van zijn vaderland, waar vrouwen in opstand zijn gekomen tegen de geestelijke macht. Hij neemt de lezer mee naar het oorspronkelijke thuis, naar de plek waar we allemaal vandaan komen. Op licht poëtische toon geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Kader Abdolah (Arak, 1954) is een bekende Nederlands-Iraanse (roman)schrijver, dichter, vertaler en columnist. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meer dan dertig landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Charlotte Köhler Stipendium, de E. du Perronprijs en de Gouden Ezelsoor.

Over Kader Abdolah

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sanderbakkes

Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Perzisch: حسین سجادی قائم‌مقامی فراهانی) (Arak, 12 november 1954), beter bekend onder het pseudoniem Kader Abdolah  luister (info / uitleg)(Perzisch: قادر عبدالله), is een Perzisch-Nederlandse schrijver. In 1988 vestigde hij zich in Nederland.

Levensloop

Kader Abdolah groeide op in een religieuze familie, in een streek waar de islam streng werd nagevolgd. Zijn vader was een dove tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking. De beperking van zijn vader zorgde ervoor dat Abdolah geen gemakkelijke jeugd had, omdat hij de vaderrol op zich moest nemen. Omdat hij hoopte ooit zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni na te volgen en schrijver te worden, verdiepte hij zich vanaf zijn twaalfde jaar in de Westerse literatuur. Hierdoor raakte hij ook geïnteresseerd in de Westerse samenleving. Die interesse we…Lees verder op Wikipedia