Boek
Nederlands

Alfons, nee! Dat is niet oké!

Daisy Hirst (auteur), Jesse Goossens (vertaler)
+1
Alfons, nee! Dat is niet oké!
×
Alfons, nee! Dat is niet oké! Alfons, nee! Dat is niet oké!

Alfons, nee! Dat is niet oké!

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Meestal vindt Natalie het leuk dat haar kleine broertje Alfons er is. Samen bedenken ze grappige spelletjes. Maar als Alfons haar lievelingsboek opeet, wordt Natalie heel boos op hem. Prentenboek met paginagrote illustraties in rustige kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Alfons, nee! Dat is niet oké!
Auteur
Daisy Hirst
Vertaler
Jesse Goossens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Alphonse, that's not OK to do!
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2016
[36] p. : ill.
ISBN
9789047707127 (hardback)

Besprekingen

Meestal kan Natalie het heel goed met haar kleine broertje vinden. Soms doet hij echter dingen waar zij heel boos van wordt. Maar zodra zij haar lastige broertje niet meer hoort, wordt zij erg ongerust. Vrolijk prentenboek waarin een fikse ruzie tussen twee kleuters centraal staat. Bij de paginagrote tekeningen, die afwisselend op een zachtgekleurde of witte achtergrond staan, ontvouwt zich het verhaal, waarbij de zachte kleuren geel, rood en blauw dominant zijn. Alleen de voorleesstoel en de voor het verhaal belangrijke erwtjes zijn groen. De grappige, wat onbestemde hoofdpersonen lijken het meest op een soort kikkerachtige figuren met gekke oren. Natalie is rood en broertje Alfons blauw. Ter ondersteuning van de tekeningen is er een beperkte tekst, soms versterkt door enkele tekstballonnetjes. Tekst en tekeningen zijn beperkt tot het meest noodzakelijke en laten daardoor voldoende ruimte voor de eigen fantasie. Een verrassend slot met een algehele verzoening sluit het verhaal goed a…Lees verder

Alfons, nee! Dat is niet oké!

Toen Natalie een broertje kreeg, vond ze het meestal niet erg dat hij er was. Samen met Alfons deed ze leuke dingen, zoals de duiven een naam geven (‘banaan’ of ‘Laurentien’), allerlei spulletjes van hun stapelbed gooien, of knutselen. Maar soms tekende Alfons op dingen die Natalie had gemaakt, of erger nog: hij at de knutsels of tekeningen op! Daar had Natalie een hekel aan. Op een dag vond ze haar jongere broertje onder het stapelbed, waar hij haar lievelingsboek zat op te eten. Dat vond ze helemaal niet oké en toen werd ze heel boos. Alfons had al vlug dikke spijt van wat hij had gedaan en wilde maar één ding: het weer goedmaken.

Dit is een heel eenvoudig verhaal over broers en zussen en hoe het wel eens kan botsen, maar ook dat het wel opnieuw in orde komt. Auteur-illustrator Daisy Hirst tekende Natalie als een rood wezentje en broertje Alfons als een rare blauwe snuiter. Beide figuurtjes zien er niet alleen grappig uit, in combinatie met de tekst zijn ze dat ook!

Lees verder