Boek
Nederlands

Het geheim van Sinterklaas

Bart Van Nuffelen (auteur), Tim Van den Abeele (illustrator)
+1
Het geheim van Sinterklaas
×
Het geheim van Sinterklaas Het geheim van Sinterklaas
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Rik (8) schrijft brieven aan Sinterklaas. Sinterklaas is al heel oud, net als Riks opa. Maar opa is ook erg ziek. Weet Sinterklaas misschien hoe opa beter kan worden? Samen lezen en over praten, vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Ziek zijn
Titel
Het geheim van Sinterklaas
Auteur
Bart Van Nuffelen
Illustrator
Tim Van den Abeele
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2018
53 p. : ill.
ISBN
9789462913417 (hardback)

Besprekingen

Zoals elk jaar schrijft de 8-jarige Rik brieven aan Sinterklaas. Dit jaar wil Rik geen cadeau, maar hij wil weten hoe Sinterklaas zo oud is geworden. Zijn vake, zoals hij opa noemt, is erg ziek. Misschien kan Sinterklaas tips geven zodat vake weer beter wordt. Een ontroerend verhaal over de speciale band tussen een opa en zijn kleinkind in de vorm van een briefwisseling tussen opa (Sinterklaas) en Rik. De eenvoudige teksten zijn geschreven op het niveau van een 8-jarige en gedrukt in twee verschillende lettertypes. De realistische, op foto's geinspireerde illustraties zijn zogeheten 'monotypes', een speciale grafische techniek waarbij de illustrator rode en gele drukinkt heeft gebruikt. Tekst en beeld vormen een geheel en vullen elkaar aan. Een klein, bijzonder vormgegeven boekje dat prima te gebruiken is bij het thema rouwverwerking. Samen lezen en over praten, vanaf ca. 7 jaar.

Het geheim van Sinterklaas

Het geheim van Sinterklaas is geen klassiek sinterklaasboek. Het verhaal gaat over een grootvader en een kleinzoon die elkaar missen. Wat is dit plots actueel.De jongen Rik schrijft brieven aan de Sint. Hij wil weten wat het geheim is van Sinterklaas. Is hij echt 874 jaar? En hoe heeft hij dat gedaan, zo oud worden? Rik wil dit zo graag delen met zijn vake die erg ziek is. Sinterklaas schrijft grappige, warme maar ook eerlijke brieven terug.Het wordt de volwassen lezer snel duidelijk dat het eigenlijk opa is die antwoordt. De brieven gaan over twijfels, afscheid nemen en mooie herinneringen. De prachtige illustraties van Tim Van Den Abeele zijn beelden van opa en Rik in betere tijden.Het atypische formaat van het boek doet denken aan een dagboek of notitieboekje. Dat is leuk gevonden. De lay-out van de brieven is minder verzorgd dan die van de prenten.Dit is een mooi, warm boek over afscheid nemen…Lees verder

Over Bart Van Nuffelen

Bart Van Nuffelen (Borsbeek, 1973) is een Belgisch theaterregisseur en auteur. Hij studeerde toneelregie aan het RITCS.


Bart Van Nuffelen kwam tot leven in Borsbeek, nabij Antwerpen. Van 1973 tot heden ontwikkelde hij zich tot regisseur en schrijver van het MartHa!tentatief, dat in 1996 werd gesticht op de ruïnes van een psychiatrisch militair hospitaal (thans het Groen Kwartier) met de voorstelling Elias of het gevecht met de nachtegalen (naar Maurice Gilliams). In 2018 maakte hij de L.P. Boon ‘mish-mash’ Ge moet niet persé ananas gegeten hebben om te weten DATDAT ongelooflijk lekker is (selectie Theaterfestival 1998). Andere voorstellingen uit die vroege jaren waren de locatie-voorstellingen de Goeie, de Slechte & de Lelijke, Waaiendijk en Sjwék – of zo klinkt het als ik te pletter sla.

Sinds 2010 schrijft en maakt Bart Van Nuffelen, samen met het MartHa!tentatief, stukken over het wondere leven in de hedendaagse stad…Lees verder op Wikipedia